Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΦΑΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ


Τέσσερα και κάτι χρόνια μνημονίων και ακραίων πολιτικών λιτότητας έχουν αφήσει πίσω τους κοινωνικά ερείπια, φτώχια, εξαθλίωση, καταστολή.
Η γενιά μας έζησε πρώτη, αυτό που έγινε στη συνέχεια ο κανόνας για ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας. Την ανεργία, την επισφάλεια, τα 300 και 400 ευρώ χωρίς δικαιώματα, την εργοδοτική αυθαιρεσία. Το δικαίωμα στη ζωή μετατράπηκε στο κυνήγι για την επιβίωση.
Ήδη από το λύκειο μας θέλουν να “χορεύουμε” σε έναν ξέφρενο ρυθμό εξετάσεων και αν δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε, είτε να παρατήσουμε το σχολείο, είτε να ξεχάσουμε την πιθανότητα να σπουδάσουμε.

Είναι η ίδια πολιτική που διαλύει το δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο στερώντας το δικαίωμα της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για χιλιάδες νέους και νέες, για να φτιάξουν σχολές κατάρτισης για τους λίγους που μπορούν να τα σκάνε.
Οι κυβερνήσεις των μνημονίων θυσιάζουν το μέλλον μας και τις ζωές μας στο βωμό του κέρδους, για να σωθούν οι τράπεζες και τα αφεντικά, χτυπώντας κάθε κοινωνική αντίσταση που εναντιώνεται στα σχέδιά τους.

Οι νέοι και οι νέες αυτής της χώρας δε γνωρίσαμε την επίθεση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού με την έλευση της κρίσης. Ήδη πριν απ' αυτήν, ήμαστε η “γενιά των 700 ευρώ”, δίναμε μάχες για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας και δεχόμαστε τα χτυπήματα της καταστολής στους κοινωνικούς μας αγώνες.
Η κρίση, όμως, και η εμβάθυνση του καθεστώτος των μνημονίων αλλάζει πλήρως τις ζωές και την καθημερινότητα μας. Η ανεργία γίνεται, πλέον, ο κανόνας. Το ίδιο και η εκμετάλλευση, η επισφαλής, κακοπληρωμένη, ανασφάλιστη εργασία, χωρίς δικαιώματα και χωρίς τη δυνατότητα της διεκδίκησής τους, για όσους έχουν την τύχη να εργάζονται.

Έτσι οι νέοι άνεργοι δε βλέπουν κανένα μέλλον, καμία διέξοδο και σε ένα βαθμό κυριεύονται από θυμό και απελπισία. Πολλοί/ές από εμάς βλέπουν τη μετανάστευση ως μια λύση. Μια λύση που δεν την επιλέγουμε, αλλά ουσιαστικά μας επιβάλλεται βίαια από την κατάσταση που βιώνουμε εδώ. Αυτή η επιλογή στερεί από τη χώρα μας το πιο παραγωγικό κομμάτι της, όχι μόνο σε επίπεδο εργασίας, αλλά και σε πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Για την “επίλυση” της ανεργίας έχουν μέχρι στιγμής δοκιμαστεί διάφορες μέθοδοι, όπως είναι τα voucher και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Τα τεχνάσματα για την επίτευξη του “εθνικού στόχου” μείωσης της ανεργίας συνεχίζονται.

Στις 7 Οκτώβρη ανακοινώθηκαν οι 42.000 νέοι και νέες από 18 ως 29 ετών που βρήκαν μια “θέση στον ήλιο” των προγραμμάτων voucher. Μια θέση στο πλάι των χιλιάδων νέων που ζουν τα τελευταία χρόνια το καθεστώς της ελαστικής εργασίας και της πολυαπασχόλησης. Μια θέση στη γαλέρα της εκμετάλλευσης για μισθούς κάτι λιγότερο από 400 ευρώ, με ωράρια που κυμαίνονται ανάλογα με τα γούστα του εκάστοτε εργοδότη.

Με τα προγράμματα voucher δεν υπάρχει καθεστώς πλήρους απασχόλησης, ένταξη στα ασφαλιστικά ταμεία κατά επάγγελμα και πλήρης ασφάλιση, όπως επίσης ούτε ιατροφαρμακευτική κάλυψη για τους εργαζόμενους στα προγράμματα.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα εμείς δεν επιλέγουμε την απάθεια, την υποταγή, τα 400 ευρώ ως βασικό μισθό και τον ατομισμό. Αντίθετα, επιλέγουμε τη συλλογική πολιτική δράση και τους κοινωνικούς αγώνες για να αντισταθούμε στην καταστροφή των ζωών μας. Εμπνεόμαστε από τις μεγαλειώδεις λαϊκές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων, από τις εξεγέρσεις, από όλους τους μεγάλους αγώνες των καταπιεσμένων σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Είμαστε η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και παλεύουμε για την ανατροπή των μνημονίων και την κυβέρνηση της Αριστεράς.
Σε καλούμε να έρθεις κι εσύ στον πιο όμορφο αγώνα της γενιάς μας για να μπορέσουμε σήμερα να ανοίξουμε το δρόμο για έναν άλλο κόσμο, αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης, ελευθερίας, δικαιοσύνης, για έναν κόσμο σοσιαλιστικό.

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, ΣΜΙΛΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

ΚΑΛΕΣΜΑ


Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Άργους - Μυκηνών διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση την Παρασκευή 17 Οκτώβρη στις 7.30 μ.μ. στον πολυχώρο “Δίεσις” (Αγγελή Μπόμπου 14 – Άργος) με θέμα:

“Η νεολαία στο στόχαστρο. Από την εκπαίδευση στην ανεργία και την επισφαλή εργασία. Υπάρχει άλλος δρόμος;”


Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.



ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΙΩΣ.

ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ – ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ – ΝΙΚΑΜΕ.











Νεολαία ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Άργους-Μυκηνών

1 σχόλιο:

  1. Eπιπρόσθετα το εξωτερικο του γηπεδου (περιβλημα) παραπεμπει σε ενα βαθμο στην ιδια την Αγια Σοφια την εκκλησια.

    Ποσο χειροτερο θα μπορουσε να ειναι το γηπεδο..
    Αν θελετε πιεστε τον Βασιλοπουλο να μην το δεχτει ασχετα με τις αποφασεις του ελεγκτικου συνεδριου.

    Η καθαρη συνειδηση ειναι μια διαρκης γιορτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  Αντώνης Ρουπακιώτης  /   Θα είχαμε τελειώσει νωρίτερα με τη Χρυσή Αυγή αν ο Σαμαράς δεν μας σταμάταγε ΠΟΛΙΤΙΚΗ     3’ 12.10.20  11:15     ...