Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Αλέξης Τσίπρας: Ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου φαίνεται ότι τελειώνει

Ρεπορτάζ από το Left.

"Βρισκόμαστε μπροστά σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μέχρι και τον Φλεβάρη, που αποτελεί ένα ορόσημο λόγω της Προεδρικής εκλογής. Ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου φαίνεται ότι τελειώνει", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το Σάββατο στη συνεδρίαση γραμματέων νομαρχιακών επιτροπών και οργανωτικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ.
Φρόντισε, ωστόσο να τονίσει, πως "Το μόνο που απασχολεί τον Βενιζέλο και τον Σαμαρά είναι το δικό τους προσωπικό πολιτικό μέλλον και η πολιτική τους επιβίωση. Συνεπώς πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ότι δεν θα πέσουν από μόνοι τους. Θα κάνουν το παν για να παραμείνουν άλλον ενάμισι χρόνο."

Από την πλευρά της, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η τρόικα έχει 2 στόχους: 

Πρώτον, επιδιώκουν να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα, έτσι ώστε να υπάρχει περιθώριο «υποχωρήσεων» σε μια επόμενη φάση.

Δεύτερον, προετοιμάζουν το έδαφος της διαπραγμάτευσης με την επόμενη κυβέρνηση, επιδιώκοντας να πιέσουν και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις συναίνεσης στην πολιτική τους.

"Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να κάνουμε αποδεκτή οποιαδήποτε συμφωνία θα υπάρξει από αυτή τη Βουλή με αυτή την κυβέρνηση που θα δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση.", σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κάνοντας λόγο για "κρίσιμο ραντεβού με την Ιστορία"  τόνισε δύο προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος:

Το πρώτο όπλο είναι η κινητοποίηση του κόσμου.
Και το δεύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αποκτήσουμε μια αντίληψη και μια στρατηγική έντιμων καθαρών συμμαχιών, αλλά ανοιχτών συμμαχιών.
"Οι αντίπαλοί μας θα προτιμούσαν να έχουν απέναντί τους έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα έλεγε με ανευθυνότητα ότι δεν τον ενδιαφέρει το ορόσημο των 180 και άρα δεν ανοίγει τη συζήτηση της διεύρυνσης με αξιοπιστία, σε προγραμματική βάση και με προσωπικότητες που δεν προέρχονται από τον δικό του χώρο", συμπλήρωσε.

Για τις συμμαχίες

Για ένα νέο πλειοψηφικό μπλοκ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θα χαρίσει στον ΣΥΡΙΖΑ 40% ή και 45%, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας.

"Χωρίς να γινόμαστε πλυντήριο, θα συγκροτήσουμε σε αξιόπιστη βάση, με προγραμματικούς όρους, έντιμα και ανοιχτά, όχι κάτω από το τραπέζι, ένα νέο πλειοψηφικό μπλοκ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

Δεν είναι δυνατό να θεωρούμε ότι έχουν θέση δίπλα μας μόνο όσοι ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ του 4%, αλλά πρέπει να φτιάξουμε ένα πλατύ μέτωπο και να πάρουμε το 40 ή το 45%.

Από την άλλη, δεν θέλουμε να βάλουμε στα ψηφοδέλτιά μας αυτούς τους οποίους αύριο μπορεί να τους βρούμε μπροστά μας. Είτε επειδή συμμετείχαν στο πάρτι της προηγούμενης περιόδου, είτε επειδή είναι διακριτό στον κόσμο ότι είναι έτοιμοι να πάνε όπου φυσάει ο άνεμος. Άρα θέλει σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συντροφικότητα, αίσθηση της κρισιμότητας ώστε να κρατήσουμε μια στάση η οποία θα είναι στάση ευέλικτη και στάση αρχών ταυτόχρονα."

Και συνέχισε: "Άρα τι πρέπει να κάνουμε; Πρέπει να δημιουργήσουμε θεσμούς ελέγχου, αυτοελέγχου για να μην τα βρούμε αυτά μπροστά μας. Μιλώ για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να οικοδομήσουμε με τους πολίτες. Για την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα από τα ίδια που θα έρθει και θα πάρει τις καρέκλες που οι αποτυχημένοι άφησαν. Εγώ σας ζητώ να μελετήσουμε τους κώδικες δεοντολογίας για τους βουλευτές που συνέταξε το Podemos. Kαι να βάλουμε όρους και κανόνες για όσους/ες θα θελήσουν να είναι είτε υποψήφιοι στα ψηφοδέλτιά μας, είτε θα ενταχθούν στον κρατικό μηχανισμό αν πάρουμε την κυβέρνηση. Έτσι θα δημιουργήσουμε κανόνες, αλλά και συνθήκες νέας εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας γιατί εμείς δεν έχουμε σχέση με το χθεσινό, το παλιό και το διεφθαρμένο.

Τέλος, πρέπει να δημιουργήσουμε και την αίσθηση ότι δεν είναι και το πιο σημαντικό στην οργανωμένη ζωή ενός αριστερού ανθρώπου το αν θα εκλεγεί ή όχι βουλευτής. Προσωπικά θεωρώ πολύ πιο σημαντική τη θέση του στελέχους που κρατάτε εσείς, του επικεφαλής δηλαδή, του γραμματέα μιας οργάνωσης από αυτή του βουλευτή. Δεν απαξιώνω το ρόλο του βουλευτή. Τη θέση σας όμως τη θεωρώ πιο σημαντική παρότι εμείς κάποιες στιγμές την έχουμε υποβαθμίσει και θεωρούμε στελέχη μας μόνο τους βουλευτές."

Τέλος, απευθυνόμενος στους γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως:

"Όσοι από εσάς θέλετε να είστε ή πρέπει να είστε υποψήφιοι βουλευτές να δώσετε τη θέση σας σε κάποιον/α άλλον/η που πρέπει να αναλάβει αυτήν την κρίσιμη θέση. Είναι ασυμβίβαστο. Και ταυτόχρονα θεωρώ ότι τα κριτήρια για τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων πρέπει να είναι κριτήρια αρχών και προσφοράς και κυρίως εντιμότητας, όχι κριτήρια σεχταριστικά και βεβαίως θα πρέπει να γίνουν μέσα από συλλογικές διαδικασίες"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  Αντώνης Ρουπακιώτης  /   Θα είχαμε τελειώσει νωρίτερα με τη Χρυσή Αυγή αν ο Σαμαράς δεν μας σταμάταγε ΠΟΛΙΤΙΚΗ     3’ 12.10.20  11:15     ...