Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2013

Στα 130 χρόνια απο τη γέννηση του Φραντς Κάφκα

Το παρακάτω κείμενο, μας έστειλε ο φίλος του blog Ε.D.  

Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ Ο ΓΚΕΡΓΚΥ ΛΟΥΚΑΤΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟΝ ΦΡΑΝΤΣ ΚΑΦΚΑ.
Είναι μια "απόκρυφη" ιστορία...  Βασισμένη σε πολύ προσωπικές εξομολογήσεις του μεγάλου Ουγγρό-εβραίου μαρξιστή κυκλοφορούσε για χρόνια από στόμα σε στόμα, χωρίς να διαψευσθεί ή να επιβεβαιωθεί ποτέ... Είναι μια ιστορία πικρής αυτοκριτικής, στο τέλος μιας πλούσιας σε δραματικές εναλλαγές πολιτικής ζωής... Αφορά τη σχέση του Γ. Λούκατς, σαν λογοτεχνικού κριτικού, με το συγγραφικό έργο του Φ. Κάφκα.                  
 Για πολλά χρόνια, ο κριτικός, σε έντονες ιδεολογικές διαμάχες, είχε εκφράσει ένα βαθύ σκεπτικισμό για την "αξία" του έργου του συγγραφέα ως πραγματικής απεικόνισης της εποχής του. Ως πεπεισμένος κληρονόμος της ορθολογιστικής σκέψης του Διαφωτισμού, αρνούνταν να δεχτεί ότι ο παράλογος, εφιαλτικός, κόσμος του Τσεχό-εβραίου συγγραφέα, αποτελεί μια εκδοχή της πραγματικότητας, εξίσου "ρεαλιστική" με άλλες εκδοχές που είχαν την προτίμησή του ... 
Έως τη στιγμή της οδυνηρής διαπίστωσης ότι και ο ίδιος ο Λούκατς
ζούσε σε έναν όντως "καφκικό κόσμο"....
Αυτό συνέβη λίγο μετά τα γεγονότα του 1956 στην Ουγγαρία και τη Σοβιετική επέμβαση, όταν ο έγκλειστος Λούκατς έμαθε για τον απαγχονισμό του Ίμρε Νάγκυ, της εμβληματικής και λαοφιλούς μορφής του Ουγκρικού κομμουνισμού, στη βραχύβια κυβέρνηση του οποίου (Οκτώβρη- Νοέμβρη '56) υπήρξε Υπουργός Πολιτισμού.
Όπως πριν από 37 χρόνια, σαν νεαρός τότε ριζοσπάστης, είχε υπάρξει πάλι Υπουργός Πολιτισμού, σε μιαν άλλη κυβέρνηση, εκείνη της επίσης βραχύβιας "Συμβουλιακής Δημοκρατίας" του 1919, που πνίγηκε στο αίμα της Λευκής Τρομοκρατίας, και της οποίας ο εμψυχωτής, Μπέλα Κούν (αρχέτυπο του "εβραιό- μπολσεβίκου" της ευρωπαϊκής δεξιάς) έμελλε να πέσει θύμα των εκκαθαρίσεων του 1937- 39. 
Τότε λοιπόν, κατά την απόκρυφη αυτή ιστορία, μαθαίνοντας την είδηση και με το αίσθημα ενός τραγικού φαύλου κύκλου, ο λογοτεχνικός κριτικός εξέφρασε την ύστατη κρίση του για τον συγγραφέα: ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΝΟΩ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΦΚΑ...
Ε.D.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου