Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Π. Σκουρλέτης: «Όσοι λένε πως η ΔΕΗ χρεοκοπεί το κάνουν σκόπιμα, υπηρετώντας το σχέδιο απαξίωσής της»

Π. Σκουρλέτης: «Όσοι λένε πως η ΔΕΗ χρεοκοπεί το κάνουν σκόπιμα, υπηρετώντας το σχέδιο απαξίωσής της»

Συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, στην εφημερίδα «Ειδήσεις» του Σαββατοκύριακου και στον δημοσιογράφο Χρήστο Τσιγουρή

Αναλυτικά η συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη:
Με βάση ποια στοιχεία μιλήσατε για «βαποράκια συμφερόντων» κ. υπουργέ; Η αξιωματική αντιπολίτευση σας ζητά να τα κατονομάσετε.
Έχω ήδη απαντήσει στο ίδιο ερώτημα όταν μου το έθεσε η Ν.Δ. Θεωρώ πράγματι  ότι οι πολιτικές θέσεις της, όπως η ίδια τις παρουσίασε, σε σχέση με τη ΔΕΗ, λειτουργούν ως όχημα υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων. Προς τι, λοιπόν, η έκπληξη; Δεν εννοώ την άποψη  για το αναγκαίο άνοιγμα της αγοράς, την οποία όλοι αποδεχόμαστε, αλλά το βίαιο και μεροληπτικό σχέδιο σε βάρος της ΔΕΗ που στηρίζει  ιδιωτικά συμφέροντα. Για αυτό, άλλωστε, υποστήριξα πως ένας εξαναγκασμένος διαγωνισμός για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων μέσα σε δώδεκα μήνες και κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη των δανειστών είναι ένας «στημένος διαγωνισμός», είναι ένα παιχνίδι με σημαδεμένη τράπουλα.
  Γιατί επιμένετε στην άποψή σας, την ώρα που η ΔΕΗ είναι σε οριακό σημείο λόγω των ανείσπρακτων οφειλών;
Θεωρώ ότι όσοι λένε πως η ΔΕΗ χρεοκοπεί το κάνουν σκόπιμα, υπηρετώντας το σχέδιο απαξίωσής της. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Η βασικότερη αιτία των σημερινών προβλημάτων της έρχεται από το παρελθόν και σχετίζεται με τον υπερδανεισμό της. Χαρακτηριστικό είναι ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου πήρε το τελευταίο δάνειό της, που ήταν της τάξης των 2,2 δισ.  σε σύνολο δανείων που αγγίζει τα πέντε δισ. Και όλα αυτά χωρίς σχέδιο, με άστοχες επενδύσεις και απουσία ανάπτυξης εκ μέρους της εταιρείας στο τομέα των ΑΠΕ, αλλά και με εγκληματικές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του διασυνδεδεμένου δικτύου, που επιβαρύνουν με εκατοντάδες εκατομμύρια τον ελληνικό λαό. Υπάρχει, βέβαια, και ο μεγάλος όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που και αυτές συναρτώνται με τη γενικότερη κατάσταση στην οικονομία, αλλά και με το γεγονός ότι η ΔΕΗ χρησιμοποιήθηκε ως εισπρακτικός μηχανισμός από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, π.χ. για το ΕΕΤΗΔΕ.
»Απέναντι σε όλα αυτά, μέσα από το σχέδιο διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, εξασφαλίσαμε 700 εκατομμύρια για τη ΔΕΗ, ενώ από τις δημοπρασίες ρεύματος θα εισπράξει  περί τα 900 εκατ.  μέχρι και το 2019. Αντιπροτείναμε το σχέδιο των στρατηγικών συμπράξεων, αντί της μικρής ΔΕΗ, που καταργήθηκε με νόμο (Μάιος 2016). Ενώ με την πολιτική των ρυθμίσεων των χρεών, πέρα από τη ανακούφιση των καταναλωτών, ενισχύσαμε τη ρευστότητά της. Επιταχύναμε την ηλεκτρική  διασύνδεση με την Κρήτη και προωθούμε σχέδιο νόμου για τη γεωθερμία. Παράλληλα, όλοι ομολογούν πως επί των ημερών της κυβέρνησής  μας έγιναν αποφασιστικά βήματα για το άνοιγμα της αγοράς στο θεσμικό πεδίο. Οι ίδιοι οι θεσμοί στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης διαπίστωναν θετικά βήματα στη πορεία ανοίγματος της αγοράς - είναι αδικαιολόγητη η σημερινή τους μεταστροφή. Προφανώς έχει μπει σε εφαρμογή το σχέδιο της επίθεσης στην περιουσία της  ΔΕΗ.
 Και αντάρτης και υπουργός, κ. Σκουρλέτη; Πώς γίνεται; Πώς γίνεται και να διαφωνείτε και να ψηφίζετε;
  Τι σημαίνει αντάρτης; Από που προκύπτει αυτός ο χαρακτηρισμός; Υπάρχει κάτι από αυτά που υποστηρίζω που είναι έξω από τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις μετά τις τελευταίες εκλογές; Δεν νομίζω. Όσον αφορά του τι ψηφίζει ο καθένας, έπεται του τι θα αποφασίσουμε να ψηφίσουμε όλοι μαζί και αφού προηγουμένως θα έχει διαμορφωθεί η τελική συμφωνία. Αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είμαστε άθροισμα προσώπων, αλλά πρόσωπα-μέλη μιας κυβέρνησης και μιας συλλογικότητας. 
Πολλοί λένε, όμως, ότι επιμένετε σε μια ηχηρή διαφοροποίηση υπερασπιζόμενος τις δικές σας επιλογές ως υπουργού Ενέργειας. Μήπως είναι η πικρία σας και η αίσθηση που ενδεχομένως έχετε ότι λόγω ΔΕΗ αλλάξατε υπουργείο;
 Επαναλαμβάνω πως δεν υπερασπίζομαι προσωπικές απόψεις, αλλά τις προγραμματικές μας θέσεις. Τώρα, όλα τα άλλα είναι δημοσιογραφικές πιπεράτες αναφορές. 
Αν ζητούμενο είναι η έξοδος από την επιτροπεία, μήπως η μερική ιδιωτικοποίηση μονάδων παραγωγής καθίσταται αναπόφευκτη για να ολοκληρωθούν η αξιολόγηση και η συμφωνία για το χρέος;
Για να βγούμε από το σημερινό καθεστώς της επιτροπείας, χρειάζεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με ένα τέτοιο περιεχόμενο  που θα ανοίγει τον δρόμο για να αφήσουμε πίσω μας τις αντικοινωνικές πολιτικές λιτότητας.
 Επιμένετε υπέρ της ευρείας πλειοψηφίας στην έγκριση των μέτρων;
 Η τοποθέτησή μου για την ανάγκη ευρείας πλειοψηφίας ανέδειξε την αφερεγγυότητα και τον τυχοδιωκτισμό της Ν.Δ. Αλήθεια, τι μας λέει ο κ. Μητσοτάκης; Από τη μια, υπογράψτε ότι σας ζητήσουν και κλείστε με κάθε τρόπο την αξιολόγηση και, από την άλλη, δεν ψηφίζουμε  μέτρα με τα οποία συμφωνούμε και εκ παραλλήλου υπονομεύουμε την κυβέρνηση ταυτιζόμενοι με τον κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ. Αυτή είναι στάση της Ν.Δ. και θα την κρίνει ο λαός.  Η συγκεκριμένη σκέψη μου, που δεν έχει θεσμική διάσταση, βάζει και ένα άλλο θέμα. Ότι τα μέτρα που συζητάμε θα αφορούν εκ των πραγμάτων την επόμενη κυβέρνηση, οποία και αν είναι αυτή.
Ποιές είναι οι σχέσεις σας με τον πρωθυπουργό και τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι επιδιώκετε να ηγηθείτε της εσωκομματικής αντιπολίτευσης; 
  Δεν αποδέχομαι τον όρο «εσωκομματική αντιπολίτευση» για ένα κόμμα  σαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτού του τύπου η φρασεολογία δεν αντιστοιχεί στη δικιά μας κουλτούρα και λειτουργία. Είμαστε ένα κόμμα πολυτασικό, δημοκρατικό, με σεβασμό στις μειοψηφούσες  απόψεις και τις συλλογικές αποφάσεις. Με τον Αλέξη Τσίπρα είμαστε μαζί σχεδόν από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε πρόεδρος του κόμματος. Όπως καταλαβαίνετε, δεν τον βλέπω μόνο σαν τον πρόεδρο της κυβέρνησης. Πέρα από την αλληλοεκτίμηση, η σχέση μας είναι βαθιά ανθρώπινη και αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να του μιλάω ανοιχτά και ειλικρινά. Το μόνο παράπονό μου είναι ότι από τότε που έγινε πρωθυπουργός δεν μπορεί να κινείται τόσο άνετα όσο εγώ και έτσι τον βλέπω λιγότερο στον ελεύθερό μας χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  Αντώνης Ρουπακιώτης  /   Θα είχαμε τελειώσει νωρίτερα με τη Χρυσή Αυγή αν ο Σαμαράς δεν μας σταμάταγε ΠΟΛΙΤΙΚΗ     3’ 12.10.20  11:15     ...