Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Ποιοι και γιατί συνασπίζονται ΤΩΡΑ για να ρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ:  Όργιο παρασκηνίου - Ποιοι και γιατί συνασπίζονται ΤΩΡΑ για  να ρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα               (δημοσίευση σε Perioditsa.gr)

Ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας
 Κυριακή, 02 Απρίλιος 2017 17:41
Εκτός ελέγχου εξελίσσεται πλέον η σφοδρή σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και σύσσωμου του πολιτικού και θεσμικού συστήματος που συνασπίζεται πέριξ της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.
Κυβερνητικά στελέχη στον απόηχο των ηχηρών παρεμβάσεων – από τις αλλεπάλληλες του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα μέχρι του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη – αλλά και των έντονων πολιτικών ζυμώσεων με τις πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με Φώφη Γεννηματά και Σταύρο Θεοδωράκη, συσχετίζουν την εμφανή κινητικότητα τόσο με την διαφαινόμενη επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης που «σκοτώνει» τα εκλογικά σενάρια, όσο και με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να ανοίξει καυτούς φακέλους με οσμή σκανδάλου των προηγούμενων “γαλαζοπράσινων” κυβερνήσεων.
Διόλου τυχαία δεν είναι η αναφορά του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου την εβδομάδα που πέρασε στη συνέντευξή του στο STAR πως «μάλλον πειράξαμε κάποιο νεύρο».
Στο Μέγαρο Μαξίμου αν και αποφεύγουν ευθέως να το φωτογραφίσουν, διαπιστώνουν την καλλιέργεια κλίματος αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης μέσω «οικουμενικών» σεναρίων και με την αγαστή συνδρομή των ακραίων εκ των δανειστών, που ζητούν «στήριξη των μέτρων από την αντιπολίτευση», ενώ όλες οι υπόγειες διεργασίες έχουν μία κοινή συνισταμένη: Να φύγουν «ο Τσίπρας και η παρέα του».
Αν και μέχρι πριν δέκα ημέρες η πολιτική αντιπαράθεση έβρισκε το επίκεντρό της στην ίδια την αξιολόγηση και τις καθυστερήσεις που η ΝΔ «φόρτωνε» στην κυβέρνηση, θρυαλλίδα εξελίξεων και συσπείρωσης των αντιπολιτευόμενων πολιτικών δυνάμεων φαίνεται πως αποτέλεσε ένα μοναδικό γεγονός.
Η πρωτοβουλία τόσο για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα Εξοπλιστικά και τον Γιάννο Παπαντωνίου, καθώς και η πρόταση για Εξεταστική για την Υγεία και τα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ, του Ερρίκος Ντυνάν και τις καταγγελίες για σοβαρή εμπλοκή πολιτικών προσώπων και πρώην υπουργών, εκτιμάται ότι «γρατζούνισαν» τα αντανακλαστικά του παλαιού πολιτικού συστήματος και επιτάχυναν τις διαδικασίες «ομογενοποίησής» του ενάντια στην κοινή απειλή.
Κι όλα αυτά ενώ ο πρωθυπουργός, κατά την ψήφιση της πρότασης για την εξεταστική περί τα εξοπλιστικά, υπονοούσε ότι η έρευνα για τους σκελετούς στις “γαλαζοπράσινες” ντουλάπες μπορεί να φτάσει ακόμη και στην εποχή του Χρηματιστηρίου, όπου υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου επί πρωθυπουργίας Σημίτη.
Έτσι, την ώρα που πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις που παραπέμπουν στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας-δανειστών, γεγονός που θα δώσει τον απαραίτητο πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση για τη διερεύνηση των σκανδάλων, άρχισαν να καταγράφονται… εξελίξεις.
Το λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό» μπλοκ βρίσκεται σε πλήρη κινητικότητα, με τους Άν. Διαμαντοπούλου – Γ. Φλωρίδη – Γ. Ραγκούση (Ώρα Αποφάσεων) να θέτουν ως «μεγάλο στοίχημα» την κυριαρχία του «επόμενου προοδευτικού κινήματος» επί των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ.
Ο κεντρικός τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας παρεμβαίνει πολιτικά σχεδόν καθημερινά ως… μη όφειλε, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να καταγγέλλουν κατά ριπάς ότι υπερβαίνει τον θεσμικό του ρόλο και υιοθετεί στοχευμένα πολιτικά αφηγήματα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στο ίδιο πλαίσιο, ακόμα και ο μέχρι πρότινος εξαφανισμένος από την εποχή της πρωθυπουργίας του από τους τηλεοπτικούς δέκτες, Κώστας Σημίτης, μπήκε σε αυτό το «γαϊτανάκι» δυσοίωνων προβλέψεων για την οικονομία και την «ανησυχία» του για «ατύχημα», σπάζοντας τη σιωπή του… τρεις συνεχόμενες φορές:
Μία στους Δελφούς, μία στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία του Γ. Στουρνάρα και πρώην και νυν τραπεζιτών και μία στον ΣΚΑΪ, την περασμένη Τρίτη, δίνοντας την πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία το 2004. «Χρειάζεται μία πλειοψηφία στην Βουλή, η οποία να έχει τη δύναμη και την ικανότητα να πάρει τις αποφάσεις. Σήμερα δεν υπάρχει αυτό» είπε.
Η αλλαγή δεδομένων από το Βερολίνο
Η κινητικότητα αυτή βέβαια, δεν ήρθε τυχαία, αλλά συμπίπτει χρονικά και με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στη «γραμμή» της Ν.Δ. μετά την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο και τις συναντήσεις του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άν. Μέρκελ, αλλά και με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.
Έχει καταστεί σαφές και το κυβερνητικό επιτελείο το υπογραμμίζει εμφατικά, πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητεί μεν «πολιτική αλλαγή» και «να φύγει η κυβέρνηση μια ώρα αρχύτερα», χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιεί πλέον τη λέξη «εκλογές» που είχε ως μόνιμη επωδό πριν το ταξίδι Μητσοτάκη στο Βερολίνο.
Η αλλαγή στάσης αυτή εκλαμβάνεται κατά πολλούς ως υπακοή στις «νουθεσίες» της Γερμανίας προς τον κ. Μητσοτάκη να μη «σπρώχνει» την κατάσταση προς κάλπες, ώστε να μην εκτροχιαστεί το τρίτο Μνημόνιο.
Στις ίδιες φιλικές «πιέσεις» αποδίδονται και τα σενάρια για στήριξη των υπό ψήφιση μέτρων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η απερίφραστη δημόσια «παρότρυνση» του Β. Σόιμπλε σχετικά με την «ανάγκη» να στηριχθούν τα μέτρα από τη Ν.Δ. ήταν απλώς το κερασάκι στην τούρτα, καθώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε φροντίσει να ενημερώσει για τις απόψεις του τον Κυρ. Μητσοτάκη… διά ζώσης.
Έτσι, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ τονίζουν έκτοτε πως «δεσμεύονται από τις δεσμεύσεις της χώρας», ως ένα μήνυμα συμμόρφωσης για να αποφευχθεί η ψήφιση της επερχόμενης συμφωνίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος εξάλλου την περασμένη εβδομάδα, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, στο περιθώριο της συνόδου της Ευρωδεξιάς στη Μάλτα, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε μία… «άλλη κυβέρνηση», υπογραμμίζοντας στον συνομιλητή του ότι «η Ελλάδα χρειάζεται μια αξιόπιστη κυβέρνηση». Κι αυτό μερικές μόλις ημέρες πριν ο Ντ. Τουσκ έρθει στην Αθήνα (4-5 του μηνός) και ενόσω η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική ευθεία για να κλείσει την αξιολόγηση…
Προσπάθεια άρσης της απομόνωσης
Πέραν των παραπάνω, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέλαβε αιφνιδίως, πριν καν επιστρέψει στην Αθήνα, να κλείσει ραντεβού με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά.
Το τηλεφώνημα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για την συνάντηση της περασμένης Παρασκευής έγινε ενόσω ο πρόεδρος της Ν.Δ. βρισκόταν ακόμη στη Βαλέτα, κάτι που δείχνει τη «σπουδή» του Κυρ. Μητσοτάκη να προλάβει τις εξελίξεις.
Στη συνέχεια, άλλωστε, ο Κυρ. Μητσοτάκης προέβη σε ακόμη μία «υποχώρηση», ώστε να πείσει την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να εκδώσουν τα δύο κόμματα «κοινό πόρισμα»:
«Ξέχασε»… ξανά τη λέξη «εκλογές» και περιορίστηκε να συμφωνήσει με τη Φ. Γεννηματά πως «προϋπόθεση για να υπάρξει προοπτική βιώσιμης λύσης και έξοδος της χώρας από την κρίση είναι να φύγει το ταχύτερο δυνατό η σημερινή αποτυχημένη κυβέρνηση».
Άλλωστε, και η ίδια η Φ. Γεννηματά ζητεί εδώ και (λίγο) καιρό «να φύγει η κυβέρνηση» (υποκύπτοντας στις σχετικές εσωκομματικές πιέσεις του Ευ. Βενιζέλου…), ωστόσο ουδέποτε έχει χρησιμοποιήσει ευθέως τη λέξη «εκλογές». Αντίθετα, προσδιορίζει ως μόνη λύση μια «κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης» με τη συμμετοχή και της Ν.Δ., και του ΣΥΡΙΖΑ.
Συν τοις άλλοις, τις κάλπες “ξορκίζουν” και τα υπόλοιπα κόμματα του “μεσαίου χώρου” προκειμένου να μην εξαϋλωθούν πολιτικά.
Με τους επικεφαλής, λοιπόν, αυτών των κομμάτων (Στ. Θεοδωράκης, Βασ. Λεβέντης) θα συναντηθεί την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη ο Κυρ. Μητσοτάκης, προσδοκώντας να συμφωνήσουν κι εκείνοι στην “ανάγκη” «να φύγει η σημερινή αποτυχημένη κυβέρνηση», πράγμα το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αφού ο Στ. Θεοδωράκης ζητεί εδώ και καιρό «κυβέρνηση Εθνικής Ελλάδος» αφού… κλείσει η αξιολόγηση, ενώ ο Βασ. Λεβέντης επαναλαμβάνει μονότονα, σε κάθε περίπτωση και με κάθε αφορμή, την πρότασή του για «οικουμενική κυβέρνηση ευρέος πέλματος».
Όλα τα παραπάνω συγκροτούν μια αν μη τι άλλο «ύποπτη» κινητικότητα η οποία, σε ό,τι αφορά τον Κυρ. Μητσοτάκη, τον εξυπηρετεί για να βγει από την πολιτική απομόνωση στην οποία έχει παγιδευτεί από το αίτημά του για «εκλογές εδώ και τώρα», ενώ ταυτόχρονα το γενικότερο πολιτικό κλίμα παραπέμπει σε επιχείρηση αποσταθεροποίησης ή ανατροπής της κυβέρνησης λίγο πριν εκείνη διασφαλίσει ότι… θα εξαντλήσει την τετραετία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη διερεύνιση υποθέσεων όπως τα Εξοπλιστικά, το «πάρτι» στην Υγεία με την πιθανή εμπλοκή υπουργών αλλά και προσώπων από το στενό περιβάλλον ανώτατων θεσμικών παραγόντων, του Χρηματιστηρίου κλπ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  Αντώνης Ρουπακιώτης  /   Θα είχαμε τελειώσει νωρίτερα με τη Χρυσή Αυγή αν ο Σαμαράς δεν μας σταμάταγε ΠΟΛΙΤΙΚΗ     3’ 12.10.20  11:15     ...