Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Η ομιλία του Υπουργού Β. Αποστόλου στο Εργατικό Κέντρο Άργους.

Την 7-4-2017 ο Υπουργός Αγροτικης αναπτυξης και τροφιμων Βαγγελη Αποστολου, μετά από περιοδεία στην Αργολίδα, που ξεκίνησε από το Λυγουριό και την Ερμιόνη, πέρασε από το συνεταιριστικό εργοστάσιο ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ στη Ν. Κίο, μίλησε το βράδυ σε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Άργους.

ΑΡΓΟΣ  7/4/2017
ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ  ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Ασφαλώς και  έχουν προβλήματα οι Έλληνες αγρότες , όπως έχουν και όλοι οι αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Γι αυτό τους στηρίζουν ιδιαίτερα  ,τόσο  η Ευρωπαϊκή Ένωση  με το μοναδικό κοινοτικό προϋπολογισμό που έχει , τη ΚΑΠ , όσο και η κυβέρνησή μας  με τα ιδιαίτερα μέτρα που παίρνει  για τον αγροτικό χώρο .
Όμως  στους  δικούς  μας αγρότες  , πρέπει να πούμε και μια αλήθεια : Έχουν λιγότερα προβλήματα από πολλούς άλλους συμπολίτες τους  .
Πόσο μάλλον όταν τα στοιχεία της eurostat  στο εισόδημα   δείχνουν   ανοδική τροχιά τόσο το  2015 , όσο και το 2016 .
Ας δούμε τι κάναμε εμείς για αυτά που αναδεικνύονται ως βασικά προβλήματα του αγροτικού χώρου .
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ.
Θεσπίσαμε ατομικό αφορολόγητο όριο . Η αγροτική δραστηριότητα είναι η μόνη επιχειρηματικού χαρακτήρα απασχόληση στη χώρα μας που έχει ατομικό αφορολόγητο .
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ.
Θεσπίστηκε η εθνική σύνταξη  και   για τον αγροτικό χώρο .  Το ασφάλιστρο που  θα καταβάλλει ο αγρότης θα λειτουργεί ανταποδοτικά για την επιπλέον σύνταξη
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Εξασφαλίσαμε την ομαλή καταβολή των ενισχύσεων, νοικοκυρεύοντας μάλιστα όλες τις παλιές εκκρεμότητες (ακόμα και από το 2008). 3,7 δις το 2016… ρεκόρ από καταβολής της ΚΑΠ, δηλαδή από το 1981…
Πρέπει να γίνει κατανοητό από τους αγρότες ότι τα συγκεκριμένα 3,7 δις προέρχονται από ένα ταμείο στο οποίο συμβάλλουν όλες οι χώρες –μέλη της Ε.Ε. και  στη σχέση αυτή η χώρα μας είναι κερδισμένη , αφού για το ένα ευρώ που δίνει παίρνει πολλαπλάσια .
Είμαστε από τις χώρες με την υψηλότερη ανά εκτάριο κοινοτική ενίσχυση, 500 ευρώ εμείς ,260 ο μέσος όρος των υπολοίπων . Και κάτι ακόμη : Δίνουμε μάχες για να απαλύνουμε τις επιπτώσεις από τα πρόστιμα και τους καταλογισμούς, συνολικά 3 δις ευρώ  που οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επεφύλαξαν στον αγροτικό κόσμο
ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ – ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
Υπερασπιζόμαστε την προώθηση των  προϊόντων  μας στις διεθνείς αγορές μέσα από συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις που το 2016 έφτασαν  τα 150 εκατ. ευρώ .΄
Ήδη τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση των εξαγωγών και το 2016 είναι εντυπωσιακή . Από τα συνολικά  18 δις τα 9 δις , δηλαδή το 50% αφορούν προϊόντα του αγροτικού χώρου .
Μάχες όμως δίνουμε και στα πλαίσια των συμφωνιών της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, όπως Καναδάς και Νότια Αφρική  , όπου για τη φέτα για παράδειγμα προβλεπόταν μετά την μεταβατική 5ετία να μπορούν να κυκλοφορούν ως φέτα νότιας Αφρικής και  Καναδά  , ή «Feta style» ή «feta type», ενώ εμείς καταφέραμε να δεσμευτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αναθεώρηση της συμφωνίας πριν τη λήξη της 5ετίας με στόχο τη πλήρη κατάργηση της χρήσης του όρου φέτα στα λευκά τυριά  τους .
Πληρωμές του ΕΛΓΑ.
Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο το 2016. Κι επειδή  το 2017 μας ήρθε  με πολλές ζημιές , ξεκινήσαμε ήδη τη διαδικασία πρόσληψης έκτακτου προσωπικού για να μπορέσουμε να αποζημιώσουμε τους πληγέντες έγκαιρα .
Παρά τα όποια προβλήματα και τις  κάποιες θεσμικές καθυστερήσεις ,  έχουμε ορατά θετικά αποτελέσματα, για τον αγροτικό κόσμο και την ύπαιθρο
Ας δούμε τώρα μια - μια τις παραμέτρους που συνθέτουν την βεντάλια της ανταγωνιστικότητας και τι εμείς ως κυβέρνηση έχουμε κάνει καταρχήν σχετικά με το κόστος παραγωγής.
Οι ανάγκες σε ενέργεια είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα στην παραγωγή. Στον τομέα αυτό Ιδιαίτερα στη φυτική παραγωγή το κόστος αγγίζει το 60% του συνολικού κόστους παραγωγής. Με το πρόγραμμα net metering  οι αγρότες μπαίνουν στον συμψηφισμό ενέργειας, δηλαδή να μπορεί να εγκαταστήσει ένα φ/β σύστημα και η ενέργεια που θα παράγει να συμψηφίζεται με αυτήν της κατανάλωσης. Το συγκεκριμένο μέτρο θα προκηρυχθεί άμεσα και θα ενταχθεί σε σχέδια βελτίωσης. Θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις συμπράξεις.
Στην κτηνοτροφία μας  το κόστος ζωοτροφών ανέρχεται στο 75% του κόστους παραγωγής. Προχωρήσαμε ήδη στη ρύθμιση των βοσκήσιμων γαιών, με την οποία αντιμετωπίζονται 3 βασικά ζητήματα: τη διαχείριση 79 εκατ. στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που σήμερα βόσκονται, την επιλεξιμότητα για τις ενισχύσεις και η χρήση των δικαιωμάτων βοσκής από τους κτηνοτρόφους.
Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τις βοσκές που παράγουν αυτές οι εκτάσεις με την αειφορική τους διαχείριση κατανέμουμε αυτές τις εκτάσεις σε επιμέρους λιβαδικές μονάδες, οι οποίες θα κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ώστε κάθε κτηνοτροφική εκμετάλλευση να έχει τη δική της λιβαδική μονάδα.
Θέλουμε να προσφέρουμε στα αγροτικά ζώα μια πράσινη και τρυφερή βοσκήσιμη ύλη για το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου.  Φυσικά και δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί όταν πληρώνουμε  πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για εισαγωγή σόγιας.
Πρόκειται για μια μεγάλη παρέμβαση στο κόστος παραγωγής της  και υλοποίηση οραματικής πολιτικής στην οργάνωση της αιγοπροβατοτροφίας .
Βάζουμε τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση τη νομοθετική μας πρόταση σταθμό για τη ρευστότητα και τις ελληνοποιήσεις,  την υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης για το γάλα, τόσο στις συσκευασίες γάλακτος, όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και για τα προϊόντα κρέατος, για τα οποία  παρότι υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση  δεν φτάνει μέχρι το καταναλωτή ,
Αντιμετωπίσαμε το ζήτημα της ρευστότητας δημιουργώντας και την κάρτα του  αγρότη με χαμηλό επιτόκιο,  που βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από το τραπεζικό σύστημα.  Εξασφαλίσαμε έτσι χαμηλότοκη χρηματοδότηση στους αγρότες δικαιούχους βασικής ενίσχυσης για τη κάλυψη αναγκών τους που σχετίζονται με την αγροτική τους εκμετάλλευση.
Η θέσπιση του εργόσημου για τους εργάτες γης που είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία  μετανάστες , έλυνε το ζήτημα εργατικών χεριών, ήταν μια  καινοτομία στον ασφαλιστικό χώρο,  και ταυτόχρονα μια ανθρώπινη υποχρέωση προς τους οικονομικούς μετανάστες.
Η εφαρμογή αυτή θα επεκταθεί και στην οικογενειακή εργασία και η δαπάνη θα υπολογίζεται στο κόστος των εισροών και θα μειώνει το φορολογητέο εισόδημα.
Θεσπίσαμε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών, που δίνει ιδιαίτερο βάρος στις ομάδες και οργανώσεις παραγωγών και στις διεπαγγελματικές οργανώσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι ο συνεργατισμός θα είναι ένα από τα βασικότερα εργαλεία μείωσης του κόστους παραγωγής. Δεν θα επιτρέψουμε να κυριαρχήσουν στο χώρο άλλες σκοπιμότητες.
Στόχος μας είναι η συγκεκριμένη περιουσία να αξιοποιηθεί για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας και να δίδεται με μακροχρόνια ενοικίαση στο πλαίσιο σχεδίων βελτίωσης ή για παραγωγή ζωοτροφών ώστε να μειωθεί το υψηλό κόστος παραγωγής της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Επαναφέρουμε με τον θεσμό των αγροτικών συμβούλων τον γεωτεχνικό, τον γεωπόνο και τον κτηνίατρο, στο χωράφι και στο στάβλο. Στόχος μας είναι όχι μόνο η προσφορά δωρεάν συμβουλών, που σήμερα γίνονται από τους προμηθευτές των εφοδίων τους, με ότι αυτό συμβαίνει αλλά και η προώθηση αειφόρων και καινοτόμων δράσεων. Θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 300 δομές σε όλη τη χώρα και θα απασχοληθούν πάνω από 1000 γεωτεχνικοί .
Στην κυβέρνηση αναγνωρίσαμε από την πρώτη στιγμή τη σπουδαιότητα του αγροδοατροφικού τομέα  και βάλαμε ως στόχο να υλοποιήσουμε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας και την αναζωογόνηση  της Υπαίθρου όπου παραγωγοί, επιχειρηματίες, γεωτέχνες, μπορούν να ανοίξουν δρόμους και οπτικές που πιθανόν δεν έχουμε μέχρι τώρα καταφέρει ή μας έχουν διαφύγει.
Βασικό μας εργαλειο σε αυτή τη προσπάθεια το ΠΑΑ 2014-2020. ύψους 4,7 δις κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ .
Μάλιστα το 37% των πόρων  θα το διαχειριστούν οι Περιφέρειες στο πλαίσιο της αντίληψής μας για αποκέντρωση και ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης.
Στο  μέτρο που αφορά στα αρδευτικά έργα θα ενταχθούν όλες οι εργασίες που αφορούν συνολικά το αρδευτικό του Ανάβαλου , φράγμα και δίκτυα .






Την ομιλία του Υπουργού την παρακολούθησαν, εκτός από μέλη του Σύριζα και πολλοί αγρότες οι οποίοι πήραν τον λόγο και έθεσαν ζητήματα που τους απασχολούν. Παρευρέθηκαν και μίλησαν επίσης για τα προβλήματα των φορέων τους, εκπρόσωποι των επαγγελματιών και των αγροτών της Αργολίδας όπως:  Ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Αργολίδας: Φώτης Δαμούλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άργους: Φώτης λεβέντης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τάκης Πεβερέτος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αργολίδας: Σπύρος Αντωνόπουλος, ο πρόεδρος ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ: Γιώργος Ντόκος, ο πρόεδρος ΕΑΣ Κυνουρίας: Γιώργος Περδικάρης, ο Περιφερειακός σύμβουλος: Γιώργος Γαβρήλος, ο επικεφαλής  της αντιπολίτευσης του Δήμου Άργους- Μυκηνών: Δημήτρης Νικητόπουλος, η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων: Κατερίνα Μπόμπου καθώς και αντιπροσωπία επιτροπής επέκτασης Αναβάλου περιοχής Φιχτιων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  Αντώνης Ρουπακιώτης  /   Θα είχαμε τελειώσει νωρίτερα με τη Χρυσή Αυγή αν ο Σαμαράς δεν μας σταμάταγε ΠΟΛΙΤΙΚΗ     3’ 12.10.20  11:15     ...