Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο καιρό του Μνημονίου


Η τοπική αυτοδιοίκηση στην χώρα μας βρέθηκε στον καιρό του μνημονίου μέσα σε μία δίνη αλλαγών που την άλλαξε για πάντα. Μάλιστα αυτές οι αλλαγές ακολούθησαν μία ακόμη μεταρρύθμιση αυτή του “Καποδίστρια” που επίσης έφερε αλλαγές σοκ στις οποίες μόλις και είχε προσαρμοστεί ο μηχανισμός των πρωτοβαθμίων Ο.Τ.Α. Πριν λοιπόν γίνει απολογισμός της προηγούμενης μεταρρύθμισης ακολούθησε η επόμενη του “Καλλικράτη”
Ο “Καλλικράτης”....

Ο «Καλλικράτης» ήταν μια αντιδημοκρατική, συγκεντρωτική μεταρρύθμιση, η πρώτη δοκιμασία της μνημονιακής πολιτικής, η εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων κατευθύνσεων για «λιγότερο κράτος» και για τη μετάβαση από την κυβέρνηση στη διακυβέρνηση και είχε ως αποτέλεσμα η Τ.Α. να απομακρύνεται διαρκώς από τους πολίτες και τις ανάγκες τους.

Έτσι στην περίπτωση του Δήμου Άργους Μυκηνών διοικητική μεταρρύθμιση δημιούργησε ένα Δήμο έκτασης σχεδόν 1000 km2 με ανομοιογενή χαρακτηριστικά και οικισμούς που απέχουν ακόμη και μία ώρα ο ένας από τον άλλον.
..... το Μνημόνιο

Η Αυτοδιοίκηση υπήρξε ένα από τα μεγάλα θύματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και των αλλεπάλληλων Μνημονίων, αφού μετά από σχεδόν τρία χρόνια εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής, η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση έχει υποστεί μείωση πάνω από 60% των θεσμοθετημένων πόρων της και έχει οδηγηθεί σε πραγματική οικονομική ασφυξία. Σε συνδυασμό δε με τις απολύσεις, την απαγόρευση των προσλήψεων, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τη μεταφορά επιπλέον 240 αρμοδιοτήτων χωρίς την μεταφορά των αναγκαίων πόρων. Οι περικοπές οδηγούν με μαθηματική βεβαιότητα σε κατάρρευση την Τ.Α., ενώ παράλληλα σε συνδυασμό το “Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", που επιβάλλει την πλήρη επιτροπεία των Δήμων και έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις Συνταγματικές διατάξεις για τη Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Επιπλέον η μη τήρηση του προϋπολογισμού για δύο τρίμηνα οδηγεί σε δρακόντεια μέτρα , προετοιμάζουν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και τον εκμηδενισμό των ελάχιστων κοινωνικών παροχών, που θα οδηγήσουν σε νέες οικονομικές επιβαρύνσεις για τους πολίτες.
..... και άλλα παραμύθια

Όσοι διατείνονται ότι έχουν επιτύχει με την χρηστή διαχείρισή τους την αυτοτέλεια του δήμου που διοικούν αλλά με συνέπεια υπηρετούν τις μνημονιακές πολιτικές συγχέοντας την αλληλεγγύη με την ευνοιοκρατία και το ρουσφέτι, απασχολώντας 5μηνα για να βοηθήσουν την απασχόληση και συμμετέχοντας στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων ή των νερών, λένε ψέματα. Η αυτοδιοίκηση έχει ήδη στραγγαλιστεί και οδηγείται στην κατάρρευση. Για να μην καταρρεύσει θα πρέπει να απεμπλακεί από τα μνημόνια.


αλλά και μια πικρή αλήθεια

Όμως η αυτοδιοίκηση σε αυτήν την συγκυρία καλείται να παίξει πολλούς ρόλους τόσο για να υπηρετήσει την δημοκρατία και την συμμετοχή αλλά κυρίως ακόμα και τώρα, παρά της αλλεπάλληλες ήττες, είναι το ανάχωμα στην διάλυση του κοινωνικού κράτους. Είναι ο βασικός μοχλός κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, με κοινωνικές δράσεις διαχρονικές και απότοκες της οικονομικής κρίσης. Είναι αυτή που σηκώνει αποκλειστικά το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, έχοντας οργανώσει ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα στους φτωχούς, τους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους.
Και η αριστερά;
Σε αυτήν την συγκυρία η Αριστερά στο χώρο της Αυτοδιοίκησης παλεύει για :


Την οργάνωση των πολιτών, όχι μόνο με στόχο την απόκρουση αυτής της πολιτικής άλλα και την ενεργοποίηση των κοινωνικών δυνάμεων που πλήττονται καθημερινά


Για να βρεθεί η Τ.Α. δίπλα στα άτομα που έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξη ή στην επανένταξη στην αγορά εργασίας, στα άτομα που είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες


Να προβάλει την αντίθεση της στις επιχειρούμενες πολιτικές, είτε άμεσης, είτε έμμεσης ιδιωτικοποίησης κρίσιμων κοινωνικών και αναπτυξιακών τομέων όπως η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και η αναγκαστική εγκατάλειψη της κοινωνικής πολιτικής


Την συσπείρωση ευρύτερων κοινωνικών και αυτοδιοικητικών δυνάμεων που θέλουν να ανατρέψουν τις καταστροφικές πολιτικές του μνημονίου




Καθήκον μας είναι να πρωτοστατήσουμε στη δημιουργία ενός δυναμικού αυτοδιοικητικού κινήματος, στη βάση των ήδη διαφαινομένων τάσεων, για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και την υπεράσπιση του κοινωνικού και δημοκρατικού ρόλου της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, απέναντι στις περικοπές των πόρων και την υποβάθμιση που επιχειρεί η κυβερνητική πολιτική.

Στο Δήμο μας με βάση τα παραπάνω προκύπτει επείγουσα η ανάγκη ν’ αλλάξουν οι πρωταγωνιστές. Να δημιουργηθεί από τους ίδιους τους δημότες (όχι κατ’ ανάγκη μόνο τους αριστερούς), μια πλατιά Δημοτική Κίνηση που θα φέρει στο προσκήνιο ανθρώπους άφθαρτους και ανιδιοτελείς που θ’ αλλάξουν τα πράγματα. Μια Δημοτική Κίνηση που θ’ ανατρέψει την σημερινή Δημοτική Διοίκηση, θα στηρίξει την κοινωνία και θ’ αντισταθεί στην λαίλαπα των μνημονίων και των εκφραστών τους.










Η Επιτροπή Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Τ.Ο. Δήμου Άργους Μυκηνών

ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  Αντώνης Ρουπακιώτης  /   Θα είχαμε τελειώσει νωρίτερα με τη Χρυσή Αυγή αν ο Σαμαράς δεν μας σταμάταγε ΠΟΛΙΤΙΚΗ     3’ 12.10.20  11:15     ...