Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013

Τα κόκκινα φανάρια


Του Θανάση Καρτερού από την Αυγή την 10/5

Πάμε καλά! Βέβαια κάποιοι αμφιβάλλετε, αλλά το μήνυμα έρχεται από το Μαξίμου, επιβεβαιώνεται από τον Στουρνάρα, αναπαράγεται από τις έγκυρες εφημερίδες, που τόσο μόχθο κατέβαλαν να μας πείσουν για τη μονόδρομη αναγκαιότητα των μνημονίων. Το φως στο τούνελ αχνοφαίνεται, η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αυξάνεται, οι τουρίστες θα είναι φέτος περισσότεροι, το πολυαναμενόμενο πλεόνασμα είναι πλέον γεγονός -έστω κι αν είναι ελάχιστο.
Πάμε καλά! Βέβαια οι Financial Times προβλέπουν σε κύριο άρθρο τους ότι το ελληνικό δράμα θα έχει κακό τέλος -αλλά τι να ξέρουν αυτοί εκεί μέσα; Οι οίκοι αξιολόγησης δίνουν προοπτικές, προτείνουν την αγορά ελληνικών ομολόγων, βλέπουν ευκαιρίες κερδών για τους επενδυτές. Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου αναμένεται να πολλαπλασιαστούν, οικόπεδα και εταιρείες παίρνουν σειρά μετά την επιτυχία του ΟΠΑΠ -άσε που θα σωθεί και η ΑΕΚ παρεμπιπτόντως από τον ευτυχή αγοραστή του τελευταίου.
Πάμε καλά! Βέβαια οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται σε λίγες μέρες από 10% μέχρι 20%, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να μουτρώνουν. Όπως δεν είναι λόγος να μουτρώνουμε τα σημειώματα της εφορίας, οι νέες φορολογικές δηλώσεις, η τελευταία δόση από το χαράτσι, το τέλος ακινήτων για την επόμενη χρονιά, που επίσης αναμένονται όλα μαζεμένα. Τίποτε-τίποτε-δεν-μας-σταματά, πολύ περισσότερο που ο Σαμαράς ταξιδεύει προς άγραν επενδύσεων στο Πεκίνο και προς άγραν καλών λόγων στην Ουάσιγκτον.
Θα ήταν πολιτικώς ύποπτη γκρίνια μέσα σ' αυτό το κλίμα της πιο επίσημης αισιοδοξίας, που κινείται μεταξύ Χριστός Ανέστη και εθνικού ύμνου, να επιμένει κανείς ότι η ανεργία αυξήθηκε κι άλλο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ότι οι άνεργοι το Φεβρουάριο έφτασαν τους 1.320.189, ότι οι κάδοι σκουπιδιών εξακολουθούν να είναι Ελντοράντο της φτώχειας, ότι πάνω από 500.000 νοικοκυριά είναι χωρίς κανένα εισόδημα, κι ότι όλα τα στοιχεία της ανθρωπιστικής κρίσης είναι εδώ.
Γρυ δεν νογάει όποιος επιμένει σ' όλα αυτά. Διότι αυτά ακριβώς είναι η εδραία βάση της νέας ανάπτυξης. Κάτι ξέρει ο Σαμαράς που θα είναι κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ, στη Νέα Υόρκη, με θέμα: Ελλάδα -αρπάζοντας την ευκαιρία. Υπάρχουν δηλαδή η μαντάμ, το φτηνό εμπόρευμα, οι πελάτες. Ο πρωθυπουργός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου