Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Είμαστε όλοι Κύπριοι


Άρθρο από την σημερινή Αυγή.
Το "όχι" της Κύπρου στην επιδρομή του επιθετικού ευρωπαϊκού κεφαλαίου και του ακραίου γερμανικού εθνικισμού, της Μέρκελ και του Σόιμπλε, είναι πολλαπλώς διδακτικό. Η Ιστορία έχει πολλά παραδείγματα μικρών χωρών που έχουν ορθώσει το ανάστημά τους απέναντι σε πανίσχυρους επιβουλείς. Η στάση του κυπριακού λαού, που εξανάγκασε και τον μερκελιστή πρόεδρο Αναστασιάδη να υποχωρήσει, είναι ένα σύγχρονο παράδειγμα αντίστασης. Όχι ηρωικό ξέσπασμα, γιατί απ' αυτά έχει πολλά η κυπριακή Ιστορία. Αλλά πράξη αντίστασης, με σχέδιο για να αντιμετωπιστεί η κρίση προς όφελος της χώρας και του λαού.
Αυτή την κρίσιμη ώρα, όλοι αισθανόμαστε Κύπριοι. Αντιλαμβανόμαστε ότι η υπόθεση που έχουν αναλάβει δεν αφορά μόνο τις τράπεζές τους, ούτε μόνο τη χώρα τους. Η γερμανική επιδίωξη είναι να υποταχθούν στο Βερολίνο ο ευρωπαϊκός Νότος και η Ευρωζώνη. Να μετατραπεί η Ε.Ε. σε περίγυρο της Γερμανίας. Ήδη οι τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου αποστραγγίζονται από τις καταθέσεις, οι οποίες δεν σταματούν ούτε στο Παρίσι, αλλά μεταναστεύουν προς τη Γερμανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του Σόιμπλε και του ΔΝΤ είναι μέχρι το 2018 να συρρικνωθεί το κυπριακό τραπεζικό σύστημα στο επίπεδο του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει την απομάκρυνση των ρωσικών κεφαλαίων.
Σ' αυτόν τον στρατηγικό σχεδιασμό απαντάει η κυπριακή στάση με πρωταγωνιστή την κυπριακή Αριστερά, η οποία την επομένη μιας εκλογικής ήττας επιβεβαιώνει τον εθνικά και κοινωνικά αναντικατάστατο ρόλο της. Αναζητείται πολύπλευρη οικονομική και πολιτική υποστήριξη από δυνάμεις εντός και εκτός της Ευρωζώνης, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή στρατηγική επιλογή. Οι Κύπριοι μεταφέρουν τον "πόλεμο" στην καρδιά του ευρωσυστήματος. Αυτό που θα κατορθώσουν θα είναι μια βάση για την επιβίωση της χώρας τους, αλλά και για γενικότερες ευρωπαϊκές ανατροπές. Το διαισθάνθηκαν οι Ευρωπαίοι πολίτες στη Μαδρίτη, όπου το Σαββατοκύριακο διαδήλωναν με κεντρικό σύνθημα "Είμαστε όλοι Κύπριοι"!
Οι Κύπριοι απευθύνονται στη Ρωσία, η οποία στο άμεσο παρελθόν δεν είχε επιδείξει την αναμενόμενη συμπαράσταση. Της προτείνουν την τοποθέτηση κεφαλαίων, δηλαδή την εξαγορά λιμενικών διευκολύνσεων και τη συμμετοχή στην εκμετάλλευση του πετρελαίου. Πρόκειται για γεωπολιτική κίνηση, που συγκρούεται με την πορεία γερμανοποίησης της Ε.Ε. και υποδεικνύει μια άλλη πορεία της Ευρώπης. Θα έμοιαζε παράλογο να μην είχε προβλέψει η Γερμανία τις γεωπολιτικές συνέπειες του τελεσιγράφου της προς τη Λευκωσία. Με δεδομένο μάλιστα ότι Μόσχα και Βερολίνο συνδιαχειρίζονται, σε σημαντικό βαθμό, τη διεθνή κρίση και παίζουν μαζί στο θέμα της ενέργειας στην Ευρώπη.
Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η κατάληξη. Αλλά η μικρή Κύπρος δείχνει τον δρόμο της αξιοπρέπειας και της αποτελεσματικής αναζήτησης εναλλακτικών τρόπων για να αντιμετωπιστεί η κρίση, με τη διεύρυνση και όχι την ακύρωση της ευρωπαϊκής πορείας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, "τελειώνει η χρυσή περίοδος της Κύπρου ως χρηματοπιστωτικού κέντρου. Δεν πρόκειται φυσικά να εκλείψει, αλλά θα παραμείνει αρκετά περιορισμένο", όπως έγραφε χθες στα "Νέα" ο παλαίμαχος Κύπριος πολιτικός Τάκης Χατζηδημητρίου, πρώην γ.γ. της ΕΔΕΚ. Κι αυτή η επισήμανση επιβεβαιώνει ότι μετά την κρίση, ακόμη και στο ευνοϊκότερο σενάριο, δεν θα υπάρξει παλινόρθωση. Όλα θα έχουν αλλάξει. Για όλους μας!
Η κυβέρνηση Σαμαρά συνέπραξε στον εκβιασμό του Eurogroup εις βάρος της Κύπρου. Ας μη λησμονεί ο πρωθυπουργός ότι το Κυπριακό υπήρξε θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας. Δίπλα στο Μνημόνιο, άλλη μια πρόκληση εις βάρος του παρόντος και του μέλλοντος, αλλά και της ιστορίας του ελληνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  Αντώνης Ρουπακιώτης  /   Θα είχαμε τελειώσει νωρίτερα με τη Χρυσή Αυγή αν ο Σαμαράς δεν μας σταμάταγε ΠΟΛΙΤΙΚΗ     3’ 12.10.20  11:15     ...